Reklama
 
Blog | David Němeček

Demonstrovat proti Andreji Babišovi? Proč?

Protože nechci, aby byl mým šéfem v žádné z oblastí, o kterých sní, když náhodou spí.

Protože český demokratický stát není firma plná zaměstnanců, kteří poslouchají šéfa, ale společenství lidí, kteří volí své zástupce. Protože poslanecká sněmovna a senát nejsou žvanírnou a drahou otravou, ale základními ústavními kameny takového státu. Protože když se něčí podnikání silně podílí na devastaci přírodních zdrojů onoho státu, daný podnikatel stěží proti takové devastaci zakročí – spíše vynaloží úsilí, aby podnik běžel dál.

Protože podnikatel, který čerpá hojně dotace, by neměl současně být politikem, který může o přidělování dotací rozhodovat. Protože tento střet zájmů má potenciál přimět popotahovaného podnikatele, aby ve snaze vyhnout se zákonnému postihu systematicky útočil na zdejší právní stát. Protože za první z takových útoků považuji situaci, kdy podnikatel, toho času premiér, po návrhu policie na obžalování v kauze Čapí hnízdo jmenuje novou ministryni spravedlnosti, která mluví o tom, že trestní stíhání si u nás lze objednat. Protože zmíněného střetu zájmů si všimla i Evropská komise, což může z obdobných důvodů vyvolat premiérovy útoky na evropské instituce a v krajním případě ohrozit setrvání naší republiky v Evropské unii.

Protože pokud Andrej Babiš vládnout nechtěl a do politiky ho přivedlo počínání zkorumpovaných předchůdců, bude pro všechny zúčastněné nejlepší, když jeho trápení nebude mít příliš dlouhého trvání. Protože domnělý spasitel, který ve svých očích vykonává mučednický mandát v záplavě lží a kampaní, je autorem největší lži, s níž se dnes potýkáme.

Protože nechci žít se svou ženou a dospívajícími dětmi v autoritativním režimu a chodit s vnoučaty na výlety po jedovaté zemi bez vody. Protože cítím jako své občanské právo a současně povinnost mluvit o těchto věcech a naslouchat ostatním. Protože jsem přesvědčený, že mluvit se nemá jen skrze lístky u volebních uren a že naslouchat máme také a především lidem s jinými názory.

Právě jsem domluvil a naslouchám…

Reklama